Domácí

Přímo z Vidlákova dvorku V. O víně

Vidlák: Dneska to bude krátké. Podívejte se na dvě fotky z mého vinohradu: 

Tak tohle mohu letos očekávat jako úrodu.

Můj vinohrad zabírá plochu cca 9×9 m a k tomu ještě jeden řádek u sousedovy zdi. Řekněme, že se jedná o 100m2 plochy. Na těchto 100m2 je 85 hlav vína. Pokud tuto krásnou nadílku udržím, pokud se mi na tom nevyřádí nějaká plíseň nebo bortritida, tak mi vinohrad letos dá cca 250kg hroznů. To je zhruba 150 litrů vína. Budu na to potřebovat minimálně čtyři demižony.

Protože vyrábím výhradně portské a na to se potřebuje vinná pálenka v poměru cca 1:4 – výsledek bude cca 200l portského. Takové portské by se dalo bez problémů prodat za cca 40 tisíc Kč. Nekecám. Já samozřejmě s ohledem na české zákony nikdy nic nikomu neprodal, ve skutečnosti se jen chlubím, sklep mám prázdný a dělám stejné patoky jako všichni sousedi.

Na fotkách si můžete všimnout, že vinohrad je normálně zatravněný. Každý řádek vína jsem totiž při přípravě vykopal do hloubky jeden metr, a vzniklý příkop jsem navrstvil deseti vrstvami hnoje a prosypal jsem to štědře draslíkem a fosforem. Zbytek hnojení dělám na list. Prostě rozmíchám hnojivo ve vodě a provedu postřik. Proto nemusím nic okopávat, jen to občas projdu s křovinořezem či srpem. Mám to tam samou pampelišku, takže mám přes celé jaro, léto i podzim dost mlíčí jako přídavek prasátkům do krmení.

Na víně letos strávím asi deset hodin času. Musel jsem révu prostříhat, musel jsem obnažit hrozny, aby k nim mohl vzduch a sluníčko, musel jsem vylamovat zálistky a musel jsem nůžkami ustříhávat divoce rostoucí vršky.

Až to sklidím, udělám o tom další fotoreportáž ze sbírání, mletí i lisování.

Má obligátní otázka… Je to tak hrozné? Nepřijde mi. Je to krásná práce chodit mezi těmi zelenými stěnami ve stínu, dýchat ten voňavý vzduch a s požitkem umělce zastrkávat šlahouny za dráty, tu a tam něco upravit a pak se těšit na ten den, kdy z toho všeho bude kouzelný výsledek.

Není to tak těžké ne?

Zdroj a diskuze zde.